Karácsonyi Puding


A karácsonyi puding története:

5 héttel karácsony előtt készítik, az adventet megelőző vasárnap,- vagyis éppen pont időben vagyunk, ha mi is szeretnénk készíteni:) - hiszen a sok aszalt gyümölcs és alkohol miatt nem romlik meg.
A régi receptekben gyakran faggyú is szerepel a hozzávalók között, de ez manapság nem túl gyakori. Guinness sör és valamilyen rövidital viszont általában nem hiányozhat.
Van benne sok-sok aszalt gyümölcs, brandy vagy valamilyen likőr, barna cukor, tojás, liszt, fűszerek.
A karácsonyi pudingot összeállítás után általában hat órán át gőzölik.Tehát ez semmiképpen nem egy 5 perces "bögrés süti"...

Az első adventi hétvégét megelőző vasárnap a hagyományos pudingkészítési nap. Minden családtag kever egyet a tésztán, és közben kíván valamit. Van, ahol külön-külön keverik, máshol úgy szokás, hogy együtt fogják a fakanalat. Csukott szemmel és keletről nyugati irányba kell keverni a pudingot.
Régen szokás volt a pudingba ezüstérmét sütni, mely gazdagságot hozott a következő évben.
A kis szerencsecsont jó szerencsét, egy apró ezüstgyűszű takarékosságot, egy kis horgony biztonságos kikötőt jelképezett.
A viktoriánus időkben már csak ezüst pénzérme került a pudingba, sokan még mindig követik ezt a hagyományt.

Tálalás
Gőzölés, melegítés után brandyvel locsolják, majd meggyújtják, hogy az ártó szellemeket elzavarják. A villanyokat lekapcsolják, és így hozzák be az égő pudingot, melyet a családtagok tapssal köszöntenek.

Ha igazit szeretnétek: Imhol a recept:)

Ha pedig kitűzőként szeretnétek, akkor kukucs a Boltba:)

Nincsenek megjegyzések: